Sunday 8 April 2012

MY MOM’S CHICKEN CURRY RECIPE

Actually not exactly  same macam yang mak buat tapi  lebih kurang macam ni la caranya…
BAHAN2
-Ayam (7 ketul nak lebih ikut suka la)
-Rempah kari daging/ayam 2 packet (kalau mak suka giling sendiri bahan rempah tu, aku pun tak pandai nak menggiling  and mana la ada benda alah nak giling  tu kat sini)
-Halia sebesar ibu jari
-Bawang merah
-Bawang putih
-Kilit kayu manis
-Bunga lawang
-Kentang
-Kelapa parut setengah biji yang diperah and ambil santannya.
-Garam
-Serbuk perasa
-Minyak masak

CARA2
-Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih,dan halia yang telah dipotong nipis, bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga bawang menjadi keperangan and anik bau.
-Masukkan rempah yang dibancuh  bersama air dengan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk halus dan kerisik.Biarkan sehingga rempah masak.
-Setelah rempah masak masukkan ayam, tunggu  hingga ayam masak dan masukkan kentang dan tunggu hingga kentang empuk dan masukkan santan .Jangan lupa letakkan garam dan serbuk perasa secukup rasa…Dah siap..Nyum2 mesti licin punya…





No comments:

Post a Comment