Actually not exactly same macam yang mak buat tapi lebih kurang macam ni la caranya…
BAHAN2
-Ayam (7 ketul nak lebih ikut suka la)
-Rempah kari daging/ayam 2 packet (kalau mak suka giling sendiri bahan rempah tu, aku pun tak pandai nak menggiling and mana la ada benda alah nak giling tu kat sini)
-Halia sebesar ibu jari
-Bawang merah
-Bawang putih
-Kilit kayu manis
-Bunga lawang
-Kentang
-Kelapa parut setengah biji yang diperah and ambil santannya.
-Garam
-Serbuk perasa
-Minyak masak
CARA2
-Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih,dan halia yang telah dipotong nipis, bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga bawang menjadi keperangan and anik bau.
-Masukkan rempah yang dibancuh bersama air dengan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk halus dan kerisik.Biarkan sehingga rempah masak.
-Setelah rempah masak masukkan ayam, tunggu hingga ayam masak dan masukkan kentang dan tunggu hingga kentang empuk dan masukkan santan .Jangan lupa letakkan garam dan serbuk perasa secukup rasa…Dah siap..Nyum2 mesti licin punya…
No comments:
Post a Comment